What is retirement?

Nicholas van der Veere
July 8, 2025
-
4
 minus

Pensioen is in de kern het inkomen waarvan mensen leven na hun pensionering. Het is geld voor later. Een goed pensioen is erg belangrijk. Want we willen met zijn alle, na het werkzame leven, een bepaalde levensstandaard kunnen voortzetten.

Pensioen kent verschillende vormen. Het Nederlandse stelsel rust op drie pijlers en een vierde informele pijler. Dit zijn de AOW (1e pijler), het aanvullend pensioen (2e pijler, ookwel collectief) via de werkgever, individuele pensioenvoorzieningen (3e pijler, ookwel lijfrente) en eigen beleggingen of bezittingen (4e pijler). In het volgende stuk lichten we elke pijler toe.


De vier pensioen pijlers

Zoals gezegd bestaat het Nederlandse pensioenstelsel uit vier pijlers, drie officiele pijler en één informele pijler.


De 1e pijler – AOW (Algemene Ouderdomswet):

De AOW (het basispensioen van de overheid) wordt gefinancierd via een omslagstelsel. Alle (werkende en uittrekkingsgerechtigde) Nederlanders betalen een inkomensafhankelijke premie waarmee de huidige AOW-uitkeringen worden betaald. Dat gebeurt 50 jaar voordat je op AOW-leeftijd komt.

De AOW-uitkering biedt een bescheiden inkomen om van rond te komen; de hoogte hangt onder meer af van de leefsituatie (alleenstaand of samenwonend) en het aantal jaren dat men in Nederland gewoond heeft. De AOW-uitvoering ligt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de financiering gebeurt door de werkende generatie (via premie in de loonheffing en aanvulling uit algemene middelen).

Let op: Er is een uitzondering. Elk jaar dat je niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt wordt jouw AOW met 2% gekort.


De 2e pijler – aanvullend pensioen via de werkgever:

Het aanvullend pensioen is het pensioen dat medewerkers tijdens hun loopbaan opbouwen via hun werkgever. Zo’n medewerkerspensioen geldt als uitgesteld loon dat tijdens het werkzame leven wordt "gespaard." De premies worden veelal gezamenlijk door werkgever en medewerker betaald (vaak ~2/3 door de werkgever en ~1/3 door de medewerkers) en afgedragen aan een pensioenfonds of verzekeraar. Die pensioenuitvoerder belegt de premies en keert later, vanaf de pensioendatum, een aanvullende uitkering uit.

Dit werkgeverspensioen zorgt voor extra inkomen bovenop de AOW-uitkering, zodat gepensioneerden hun inkomen op peil houden.


De 3e pijler – individuele pensioenvoorzieningen:

De individuele pensioenvoorzieningen, ookwel lijfrenteverzekering, pensioenbeleggen of banksparen, worden aanvankelijk van de situatie door het individu of de werkgever bekostigd. Met inleg vanuit de werkgever als alternatieve pensioenregeling. Werkgevers kunnen sinds het besluit van de Belastingdienst (KG:070:2024:1) de 3e pijler gebruiken als pensioenregeling.

Voor zelfstandigen zonder werkgever (zzp’ers) is de dere pijler van extra belang, omdat zij geen tweede pijler hebben – zij moeten zelf zorgen voor aanvullende oudedagsreserve of verzekeringen naast de AOW


De 4e pijler – eigen vermogen:

Eigen vermogen valt onder een informele vierde pijler. Binnen de vierde pijler vallen jouw eigen beleggingen of bezittingen. Deze worden bekostigd door het individu en zijn compleet naar eigen invulling. Dit is geen officiele pijler, maar wordt vaak zo gezien omdat het wel degelijk aan het pensioen bijdraagd. Het bestaat uit crypto, aandelen, vastgoed, kunst, goudstaven, et cetera.


Uiteindelijk hangt de beste keuze af van jouw situatie, de sector (en eventuele verplichtingen), de omvang van jouw bedrijf, jouw budget, je filosofie als werkgever en de behoeften van jouw medewerkers. Veel MKB-werkgevers die niet verplicht zijn tot een pensioenregeling, overwegen tegenwoordig serieus de lijfrente-optie. Zo zorgen ze goed voor het finaniceel welzijn van hun medewerkers op lange termijn.


Wat biedt Vive aan

Vive is een compleet platform voor pensioen- en vermogensopbouw in de 3e pijler, afgestemd op het MKB. Met Vive help je als werkgever je team op een toegankelijke manier met het opbouwen van vermogen via een persoonlijke pensioen- of beleggingsrekening. Bedrijven die eerder afzagen van een collectieve pensioenregeling vanwege hoge kosten of complexe regels, hebben nu de kans om goed pensioen aan te bieden. 


Hoe werkt dat - werkgevers?

Als werkgever sponsor je een pensioenrekening bij Vive. Dat houdt in dat jij als werkgever de abonnementskosten van de pensioenrekening en de onboarding betaalt. De werkgever kiest zelf voor wie ze het aanbieden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bij te dragen met een vast bedrag of een periodieke bijdrage, vanaf elk gewenst niveau. 


Hoe werkt dat - medewerkers?

Voor de medewerker betekent dit een pensioenrekening waarop fiscaal voordelig belegd wordt. Zo ontstaat er op laagdrempelige wijze een financieel potje voor later. Ook krijgen ze elk jaar een mooie belastingteruggave uit hun inleg. 

Make an appointment

Klaar voor een moderne oplossing voor pensioen of vermogen? Maak vrijblijvend kennis met Vive en ontdek wat kan - voor jouw organisatie.

Vrijblijvende demo van alle unieke functies

Inzicht in belastingvoordeel en regelgeving

Jouw mogelijkheden in één overzicht

Kies een datum
30 min.
Online