Responsible investing at Vive: what does our light green approach mean?
Wist je dat Vive als beleggingsproduct een SFDR Artikel 8 classificatie heeft? Met andere woorden: wij zijn lichtgroen. Dat klinkt misschien abstract, maar het betekent simpelweg dat we rekening houden met duurzaamheid in onze beleggingsaanpak. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier uit wat die SFDR-indeling inhoudt, waarom Vive lichtgroen is (en geen donkergroene aanbieder), en hoe ons duurzaamheidsbeleid werkt in de praktijk. Zo weet jij precies hoe wij verantwoord beleggen – zonder ingewikkelde jargon.
SFDR: gray, light green or dark green?
The Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is a European directive that classifies financial products by sustainability. Simply put, there are three color groups:
- Article 6 (gray): These investments do not take specific sustainability criteria into account. They are, as it were, "colorless" in terms of sustainability - sustainability plays no significant role here. So there is no steering internally in this area, nor are the investment products you purchase through that party tested against ESG criteria.
- Artikel 8 (lichtgroen): Deze beleggingen houden wél rekening met milieu- en/of sociale kenmerken, maar duurzaamheid is niet per se het enige doel. Denk aan fondsen die bedrijven selecteren op basis van ESG-factoren (Environment, Social, Governance) of bepaalde schadelijke bedrijven uitsluiten. Ze zijn “lichtgroen” omdat ze duidelijk groener zijn dan grijs, maar niet volledig groen tot in de kern.
- Artikel 9 (donkergroen): Dit zijn de hardcore duurzame beleggingen. Donkergroene fondsen hebben duurzaamheid als expliciet doel op zich. Ze investeren bijvoorbeeld in projecten of bedrijven met een meetbare positieve impact op klimaat of samenleving. Deze fondsen noemen we donkergroen: duurzaamheid staat centraal in wat ze doen.
Beleggingen die niet in de groene categorieën vallen, worden dus als grijs (artikel 6) gezien. Vive kiest er bewust voor om, waar mogelijk, niet in grijze beleggingen te investeren, maar juist in lichtgroene (artikel 8) beleggingen. Onze beleggingsportefeuille valt volledig in die lichtgroene categorie. Maar waarom “slechts” lichtgroen en niet donkergroen? Dat leggen we graag uit.
Why is Vive light green and not a dark green provider?
Je vraagt je misschien af: waarom is Vive dan niet all-in als donkergroen (artikel 9)? Kort gezegd: we combineren verantwoord beleggen met een brede, gebalanceerde beleggingsstrategie. Artikel 9-fondsen moeten een specifieke duurzame doelstelling hebben en vrijwel alleen investeren in duurzame projecten of bedrijven. Dat klinkt mooi, maar brengt ook beperkingen met zich mee – bijvoorbeeld minder spreiding, vaste oppot termijnen of hogere kosten – en is niet voor elke belegger geschikt.
Vive kiest voor een praktische middenweg: we promoten sociale kenmerken (daarom zijn we lichtgroen), maar we hebben niet de strikte verplichting om in duurzame beleggingen te zitten. Zo kunnen we een goed gespreide portefeuille aanbieden met oog voor zowel rendement als verantwoordelijkheid.
Bovendien zijn sommige beleggingscategorieën lastig als “groen” te bestempelen. Een voorbeeld is staatsobligaties. Overheidsobligaties zijn belangrijk voor een stabiele portefeuille, maar krijgen zelden een duurzaamheidslabel (ze vallen vaak onder artikel 6, want landen krijgen geen ESG-rating zoals bedrijven dat doen). Vive belegt ook in dit soort beleggingen voor een gezonde spreiding. We zijn eerlijk: we maken geen beloftes die we niet waar kunnen maken en kiezen bewust voor onze strategie.
Lichtgroen betekent dus dat we duurzaamheid serieus meenemen, zonder te pretenderen dat enkel duurzaam beleggen. Dat past bij onze filosofie: zo verantwoord mogelijk beleggen binnen verstandige kaders. Maar wat doen we dan precies? Hieronder lees je hoe ons duurzaamheidsbeleid in elkaar zit.
How does Vive invest responsibly?
“Lichtgroen” is niet zomaar een sticker voor ons – het zit in onze hele aanpak. We hebben een uitgebreid duurzaamheidsbeleid opgesteld, maar we houden het hier begrijpelijk. Onze aanpak draait om drie pijlers: uitsluitingen, best-in-class selectie en actief eigenaarschap (engagement & stembeleid). Hiermee zorgen we dat jouw geld niet in dubieuze zaken belandt, wél in koplopers op duurzaamheidsgebied, en dat we bedrijven blijven aansporen om betere keuzes te maken.
Exclusions and social characteristics: what we don't do
Allereerst sluiten we bepaalde investeringen resoluut uit. Vive sluit bedrijven uit die haaks staan op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo investeren we niet in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens (denk aan clusterbommen of kernwapens). Ook bedrijven die een groot deel van hun omzet uit tabaksproductie halen, vallen bij ons af. Verder mijden we ondernemingen die stelselmatig ernstige controverses hebben op het gebied van milieu, mensenrechten, arbeidsrechten of corrupt bestuur. En bedrijven die de UN Global Compact-principes van de Verenigde Naties overtreden (basisprincipes voor mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie) komen er bij ons ook niet in.
In short: what we don't do is at least as important as what we do. No weapons, no tobacco, no notorious evildoers - that's step one of responsible investing at Vive.
Best-in-class selectie: de koplopers eruit pikken
Naast het uitsluiten van slechte zaken, richten we ons op het íntegreren van duurzaamheid bij alles wat we wél opnemen. We letten bij onze investeringskeuzes op hoe bedrijven en fondsen scoren op Environment, Social & Governance (milieu, mens & maatschappij, en goed bestuur). Het is eigenlijk een chique term voor een simpel idee: niet alleen naar de financiële kant kijken, maar ook naar de impact en het gedrag van een bedrijf.
Concreet selecteert Vive alleen fondsen die binnen hun categorie uitblinken op duurzaamheid. Dit noemen we ook wel een best-in-class benadering: we kiezen de beste kandidaten binnen elke beleggingscategorie. Hoe doen we dat? Onder andere door te kijken naar ESG-ratings (rapportcijfers voor duurzaamheid). We hanteren als vuistregel dat fondsen minimaal een MSCI ESG-rating van BBB of hoger moeten hebben. Dat betekent dat de onderliggende bedrijven gemiddeld tot goed scoren op duurzaamheid. Geen ondermaatse leerlingen dus, maar minstens de middenmoot of koplopers in hun sector.
Bovendien beleggen we bij voorkeur in fondsen die zelf ook een SFDR-classificatie hebben van minimaal artikel 8 (lichtgroen) – met een sterke voorkeur voor artikel 9 fondsen als het even kan. Met andere woorden, we zoeken naar fondsbeheerders die net als wij verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Op die manier krijg je een portefeuille met bedrijven die hun zaken op orde hebben, van klimaatbeleid tot werknemersrechten. Zo bouwen we aan een beleggingsportefeuille die niet alleen financieel gezond is, maar ook een stapje voor heeft op duurzaamheidsgebied.
Active ownership: engagement and voting rights
Verantwoord beleggen stopt niet bij kiezen waar je wel en niet in belegt. Minstens zo belangrijk is wat er verder gebeurt met de bedrijven waarin we investeren. Daarom zorgen wij ervoor dat de fondsen in onze portefeuille aan actief eigenaarschap doen. Simpel gezegd betekent dit dat ze hun invloed als aandeelhouder gebruiken om bedrijven duurzamer en verantwoorder te maken.
Engagement is a key word here: fund managers engage with the companies they invest in. Suppose a company is lagging on carbon reduction or workforce diversity, for example, these funds will push for improvement. They ask critical questions, put pressure on management and monitor progress.
Daarnaast is er het stembeleid: Vive belegt alleen in fondsen die hun stemrechten op aandeelhoudersvergaderingen actief uitoefenen. Als aandeelhouder kunnen ze stemmen over belangrijke besluiten – denk aan klimaatrapportages, benoeming van bestuurders, of het belonen van schone in plaats van vervuilende activiteiten. Door actief te stemmen, laten deze fondsen hun stem (en dus indirect jouw belegde geld) meetellen voor een duurzamere koers van bedrijven. We zitten dus niet passief aan de zijlijn; we doen via onze fondsen actief mee om positieve verandering te stimuleren.
Dit actieve aandeelhouderschap betekent dat beleggen bij Vive niet alleen bij mooie woorden blijft. We koppelen daden aan onze principes door bedrijven waar jij in belegt, voortdurend een duwtje in de groene richting te geven.
Ook starten met verantwoord beleggen bij Vive?
Klinkt dit als een aanpak die bij jou past? Bij Vive kun je laagdrempelig beginnen met beleggen op een manier die rekening houdt met mens en milieu. Je krijgt een persoonlijk beleggingsplan dat past bij jouw situatie, én dat binnen onze lichtgroene strategie valt. Zo weet je zeker dat je investeert met oog voor voor de wereld, maar waar je nog wel rendement kunt behalen. Dat alles zonder dat je zelf alle bedrijven hoeft te screenen of jaarverslagen hoeft door te spitten.
We zijn daarbij eerlijk en transparant over wat we doen. Je weet nu: Vive is een SFDR artikel 8 product. Dat betekent dat we verantwoorde keuzes maken en de slechte opties mijden, maar ook dat we niet claimen de wereld morgen helemaal te redden met jouw inleg. Wel geloven we dat elke stap telt. Jouw belegging bij Vive promoot sociale kenmerken én draagt bij aan jouw eigen financiële toekomst.
Ben je klaar om je geld voor je te laten werken? Open eenvoudig een rekening in onze app en ontdek hoe beleggen met de juiste balans tussen rendement en verantwoordelijkheid eruitziet. Zo bouw je aan je toekomst én houd je rekening met de wereld om je heen.